Hotel Vakkaru położony jest na atolu Baa, który jest rezerwatem biosfery UNESCO. Resort stanowi doskonałe miejsce na odprężający wypoczynek na prywatnej wyspie, w samym środku tropikalnego raju. Kwitnący od maja do listopada plankton przyciąga w okolicę hotelu manty i rekiny wielorybie, dzięki czemu hotel jest doskonałym wyborem na snorkeling, nurkowanie i wiele innych wodnych aktywności. Położone nad wodą spa Menara oferuje wybór zabiegów twarzy i ciała, regenerujących umysł i ducha. Hotel dysponuje czterema restauracjami i dwoma barami, dzięki czemu opcje gastronomiczne obejmują smaki od Azji do Europy. Wszystkie dania robione są ze świeżych, ręcznie zbieranych, ekologicznych składników z własnej farmy Vakkaru.
Lokalizacja: Prywatna wyspa Vakkaru, atol Baa. 25-minutowy lot hydroplanem z lotniska Male.
Hotel oferuje 125 willi przy plaży i na wodzie z widokiem na rzędy palm kokosowych i turkusową wodę. W jednym apartamencie może być jedna lub więcej sypialni, dzięki czemu hotel chętnie wybierany jest zarówno przez pary, jak i przez rodziny czy większe grupy znajomych. Wystrój willi oparty jest na bogatych malediwskich tradycjach, łącząc lokalne i naturalne elementy ze współczesnym stylem.
Amaany – Przestronne, jasne i relaksujące miejsce, idealne na rozpoczęcie dnia. Restauracja oferuje dania kuchni międzynarodowej i kreatywne potrawy z lokalnymi, tropikalnymi akcentami smakowymi. Można skorzystać z opcji obserwowania przygotowywania posiłków na żywo. Otwarta na śniadania i kolacje.
Vakku – luksusowy grill na plaży oferujący proste acz wyśmienite potrawy z grilla, w wyspiarskim stylu. Można skorzystać z opcji obserwowania przygotowywania posiłków na żywo. To wyjątkowo przyjemne i eleganckie miejsce. Otwarte na kolacje.
Onu – szykowna, azjatycka restauracja. Kuchnia w kreatywny sposób podchodzi do smaków Azji Południowo-Wschodniej, czerpiąc głównie z tradycji wietnamskiej. Wystrój jest elegancki, z elementami drewna bambusowego. Otwarte na kolacje.
Isoletta – wibrująca śródziemnomorską energią restauracja we włoskim stylu. Znajduje się przy basenie; zamiast prywatnego stolika można wybrać jedzenie przy wspólnym stole. Otwarty na lunche i kolacje.
Bary:
Cabana – bar na świeżym powietrzu, przy basenie, zaprojektowany żeby zapewnić gościom klasyczny komfort, kreatywną inspirację i odprężającą atmosferę. To doskonałe miejsce na popołudniowy odpoczynek i relaks lub na drinka przed kolacją, Otwarty od 10:00 do północy.
Lagoon – bar nad wodą, serwujący kreatywne koktajle i lekkie przekąski. Romantyczne miejsce, świetne na zakończenie dnia. Otwarty od 14:00 do północy.
Vakkaru Reserve – bar z szerokim wyborem win, serów i wędlin, doskonała opcja tak dla koneserów jak i amatorów. Zamiast prywatnego stolika można wybrać jedzenie przy wspólnym stole. Otwarty od 18:00 do 22:00.